A konyha a lakásban zajló élet egyik legkülönlegesebb színtere. Nemcsak jól körülhatárolható feladatköre van, amit az egyes helyiségek közötti munkamegosztásból adódóan betölt, kijelölve ezzel helyét is a lakótér mátrixában, hanem ebből következően lényeges szociális csomóponttá alakul.

A konyha mindig nagyon átgondolt, alaposan megtervezett és megszervezett tér, melyben a térelemek észrevétlenül, viszont annál tökéletesebben szolgálják ki a felhasználót. Ezt megkívánják az itt zajló munkafolyamatok, melyek az ételkészítés technológiai sorrendjének megváltoztathatatlansága miatt kötöttek és mindig azonosak.

Az ipari konyha egyszerű kezelhetősége, higiéniája miatt gyorsan utat talált a privát lakótérben. Jellegzetességei egyre meghatározóbbak, tehát a gondos kialakítás, a praktikus ötletek és a nagy ellenálló képességű anyagok egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. Hiszen sok-sok névtelen séf (nő és férfi) varázsol nap mint nap ínycsiklandó finomságokat családja asztalára. Egyáltalán nem mindegy, milyen környezetben sütünk-főzünk, hiszen – bár a háztartási gépeknek köszönhetően ma már kevesebb ez az idő – fél életünket a konyhában töltjük.

Az optimális konyha elrendezés kiválasztásakor fontos figyelembe venni a konyha méretét, a munkafolyamat hatékonyságát, a tárolóhelyek mennyiségét, valamint azokat a funkciókat, amelyeket a konyhában szeretnénk elhelyezni. Ennek megfelelően lehet lineáris, L vagy U alakú elrendezés. Lineáris elrendezésben a konyhai elemek egyenes vonalban helyezkednek el egy fal mentén.

Ez a konyha elrendezés előnyös lehet szűk és hosszú konyhákban, ahol a hely kialakítása korlátozott. Az L alakú elrendezésnél a konyhai elemek két fal mentén helyezkednek el, egy sarokban összeérnek. Ez a kialakítás általában kifejezetten praktikus, mivel a munkaterület jól elkülöníthető. A U alakú elrendezésnél a konyhai elemek három fal mentén helyezkednek el.

Ez a kialakítás általában sok munkaterületet biztosít, de kényelmesen megközelíthető a sziget vagy az asztal közepén elhelyezett sütő és mosogató. A szigetszerű elrendezéshez jókora, tágas helyiségre
van szükség. A sziget elkülönült munkaterületet alkot, miközben a konyha tágasnak hat. Ennek az alaprajznak a megvalósításakor rendkívül körültekintőnek kell lennünk, hogy ne kelljen túl nagy távolságokat megtenni munkavégzés közben.

0 Hozzászólások
aug 14, 2023 By axonadmin

Szakmai képzések


Lakberendező (tantermi, 2 félév)
Budapest 2024

10% kedvezmény!

362.500,- Ft /félév helyett
326.250,- Ft / félév

Jelentkezés »
Lakberendező (online, 2 félév)
Online képzés 2024

20% kedvezmény!

362.500,- Ft / félév helyett
290.000,- Ft / félév

Jelentkezés »

Egyéb képzések


Konyha workshop
Budapest
72 000 Ft
Jelentkezés »
3D-s látványtervező képzés
Online képzés, Tantermi képzés Budapest
185 000 Ft
Jelentkezés »