Manapság nagyon divatos a „teremts rendet környezetedben, hogy megtaláld a saját belső rendszeredet” – talán a minimált is ez az elképzelés hívta életre – és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy otthonainkban a rendet csak az egységes stílus képviselheti, hogy a tágas terek, a letisztult formák, a mobilitás, a célszerűség csak és kizárólag egy tiszta, egységes stílus kulcsfogalmai lehetnek.

Félünk az eklektikától, mert elképzeléseinkben a régi, az antik egyet jelent a zsúfoltsággal, a levegőtlenséggel, a nehéz kárpitokkal, az ódivatú vaskos vagy túldíszített bútorokkal, a sznobizmussal. Az eklektika a különböző korok ellentmondásaiból építkező világ, ami mégis megtart valamiféle bájos integritást. Hogyan találkozik a modern üvegasztal a klasszikus formájú bútorművesség egyik képviselőjével, hogyan kerül az afrikai szőttes a minimál stílusú kanapére, vagy hogyan kerül bármi egymás mellé, ami bizonyos hangulat megteremtésére képes.

Az eklektika a lakberendezésben olyan stíluskeveredést jelent, amikor különböző stílusokat, elemeket és tárgyakat kombinálnak egyetlen térben vagy lakásban. Lényege, hogy szabadon válogatunk és összehangolunk különféle stílusokat és tárgyakat a harmónia és az egyediség érdekében. Ennek eredményeként izgalmas és egyedi megjelenést kapunk, amely tükrözi a tulajdonos személyiségét és ízlését.

Az eklektikus stílus jellemzői:

Az eklektikus lakberendezésben különféle stílusokat kombinálnak, például modern, vintage, klasszikus, etnikai vagy akár industriális elemeket. A fontos az egyensúly megtalálása, hogy az eltérő stílusok egymással harmonikusan működjenek együtt.

Az eklektikus térben gyakran találkozhatunk élénk színekkel és merész mintákkal. A színek és minták különböző stílusokból származhatnak, de az összhang és az arány fontos az összkép megőrzése érdekében. 

Az eklektikus stílusban a bútorok és dekorációs tárgyak lehetnek különböző korokból és stílusokból származóak. Így egy modern kanapé mellé kerülhet egy antik dohányzóasztal, vagy egy etnikai szőnyeg egy letisztult, modern térben.

Az eklektikus térben számos textúrát és anyagot kombinálnak, például fa, üveg, fémes felületek, szövetek és bőr. Az anyagok és textúrák játékosságot és gazdagságot adnak a térnek. Az eklektikus stílus ösztönzi az egyedi darabok, különleges antikvitások vagy művészeti alkotások beillesztését a térbe, ami személyre szabottá teszi a lakást. 

Az eklektikus lakberendezésben az emberek mernek kísérletezni és kreatívan gondolkodni. Nem félnek eltérni a hagyományos stílusoktól és egyéni módon megközelíteni a lakberendezést.

Az eklektika tehát egy olyan izgalmas és szabadságot adó lakberendezési stílus, amely lehetővé teszi az egyedi megoldásokat és az egyéni ízlést. Ugyanakkor a siker kulcsa az egyensúly megtalálása és az, hogy az eltérő stílusokat és elemeket szépen összehangoljuk, hogy egy harmónikus és összhangban lévő tér jöjjön létre.

0 Hozzászólások
aug 7, 2023 By axonadmin

Szakmai képzések


Lakberendező (tantermi, 2 félév)
Budapest 2024

10% kedvezmény!

362.500,- Ft /félév helyett
326.250,- Ft / félév

Jelentkezés »
Lakberendező (online, 2 félév)
Online képzés 2024

20% kedvezmény!

362.500,- Ft / félév helyett
290.000,- Ft / félév

Jelentkezés »

Egyéb képzések


Konyha workshop
Budapest
72 000 Ft
Jelentkezés »
3D-s látványtervező képzés
Online képzés, Tantermi képzés Budapest
185 000 Ft
Jelentkezés »