Képzeld el, hogy sétálsz az utcán és hirtelen a kuka mellett meglátsz egy elbűvölő design fotelt! 
Mi lenne, ha ez az eldobott kincs lenne az új kedvenced? Nézzük, miért érdemes felújítani és újrahasznosítani egy ilyen darabot!

Először is, ha újat veszünk valamiből, akkor ne feledjük, hogy a gyártásához jelentős erőforrásra van szükség. Ez növeli az ökológiai lábnyomunkat. 

Másodszor, gondolj csak bele, mennyire különleges lehet az az érzés, amikor egy olyan tárgyat használsz, amit te magad varázsoltál újjá. A felújítás során nemcsak egy régiséget hozol vissza az életbe, hanem egy olyan tárgyat, amelynek története van, ezen túl teret kaphat a saját kreativitásod és ügyességed is. 

Harmadszor, az újrahasznosítás hozzájárulhat az egyedi stílusod kialakításához. Hogyan illesztheted bele ezt a felújított fotelt otthonod vagy irodád berendezésébe? Egyedi megjelenése és története biztosan ki fog emelkedni a többi bútor közül, személyes hangulatot kölcsönözhet a térnek.

Végül, ne feledkezzünk meg az anyagi megtakarításról sem! Egy eldobott fotel felújítása sokkal kevesebbe kerülhet, mint egy új bútor vásárlása, és mégis ugyanolyan stílusos és kényelmes lehet. Ráadásul ezzel még a pénztárcádat is kíméled.

Kényelmes és használható ikonikus bútordarab

Terje Ekstrøm nevéhez fűződik az ikonikus Ekstrem™ szék tervezése, amelyet 1984-ben alkotott meg. Ez a szék rendkívül különleges és ikonikus darab a modern bútordizájn világában. Nem csupán egy szék, hanem önálló tárgy, Norvégia egyik első posztmodern dizájnja. Az Ekstrem™ szék merész és egyedi formájával, valamint különleges ergonómiájával hívta fel magára a figyelmet. A széken háromféle módon ülhetünk: normál, előre néző üléssel, választhatunk oldalirányú pózt úgy, hogy a láb a karfára támaszkodik, vagy teljesen hátrafelé fordulunk úgy, hogy a kéz a szék háttámlájához támaszkodik, például olvasáshoz. 

Terje Ekstrøm célja az volt, hogy olyan bútordarabot tervezzen, ami nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és használható is. Az Ekstrem™ szék nemcsak designikon lett, hanem olyan darab is, amelyet valóban lehet használni és élvezni a mindennapokban. Kiemelkedő példája Ekstrøm kreativitásának és innovációjának, továbbra is inspirációt nyújt a modern dizájnerek számára világszerte.

Felújítás lépésről lépésre

A szék formájából adódóan nem kis feladat volt a bútor szétszedése, a kárpitanyag lefejtése.
A acélváz szerkezete szerencsére jó volt, ezért megtartottuk, de a következő poliuretán hab részen található repedéseket ki kellett töltenünk. Ehhez sok gyártót megkerestünk, de igazából senki sem tudott segíteni. Találomra kipróbáltunk egy anyagot, ami nagyon gyorsan kötött, de jónak bizonyult (Flex-Foam-iT!)
Ezután jött a kárpitozás. Mivel ez egy körkötött anyag, ebben a méretben a piacon nem kapható. Nem volt mese: gyártani kellett. Textiltervező iparművész tervezte és gyártotta le merinói gyapjúból. 

Fun fact:  külön öröm volt, hogy felújítás közben a Netflixen megláttuk a SZÉKET. Ha te is meg szeretnéd nézni: Fool Me Once (minisorozat 2024)

Az Ekstrem™ szék ára a forgalmazónál 2.500 - 4.000 EUR között mozog, a felújítása közel 200.000 Ft volt.

0 Hozzászólások
Feb 6, 2024 By axonadmin

Szakmai képzések


Lakberendező (tantermi, 2 félév)
Budapest 2024

10% kedvezmény!

362.500,- Ft /félév helyett
326.250,- Ft / félév

Jelentkezés »
Lakberendező (online, 2 félév)
Online képzés 2024

20% kedvezmény!

362.500,- Ft / félév helyett
290.000,- Ft / félév

Jelentkezés »

Egyéb képzések


Konyha workshop
Budapest
72 000 Ft
Jelentkezés »
3D-s látványtervező képzés
Online képzés, Tantermi képzés Budapest
185 000 Ft
Jelentkezés »